II. gimnazija
Križanićeva 4, Zagreb
 
 
 

 

 
 
 
 
 

Knjižnica

GLOBE

Erasmus+

eTwinning

Njemačka jez. diploma

Japanski

Talijanski jezik

Engleski jezik

Građanski odgoj

 

 
 
 
 
 

DOPING

Natjecanja

Bušmani

Sportska stranica

Psihologija

Fakultat.  informatika

Informatika

Povijesna grupa

Volonteri

 
 
 
     
 

BUŠMANI 1 - DRŽAVNI PRVACI U DEBATI!!!

Ovogodišnje državno Natjecanje u debati održano je u Osnovnoj školi Zapruđe, Zagreb, 3. i 4. svibnja 2019. Pobjednici državnog natjecanja u debati članovi su ekipe Bušmani 1 (Iva Šimundić, 3.b razred; Mihaela Geber, 2.f razred; Lovro Marušić, 2.d razred;). Ekipa Bušmani 1 najmlađa je ekipa koje je pobijedila na državnom natjecanju.

Druga ekipa Bušmani 2 (j, 4.a Vladimira Šuflarazred; Marta Bosanac, 3.a razred; Lara Dragojević, 3.f razred) također je prošla u eliminacijska kola, do četvrtfinala u kojem je izgubila od ekipe DK Mioc.  Čestitamo svima na uspjehu!


Debatni klub Bušmani - naše aktivnosti na debatnim turnirima

Početnici debatnog kluba Bušmani bili su aktivni ove jeseni te su nastavili tradiciju velikog odaziva učenika II.gimnazije u sklopu debate. Turnir se održao u prostorima naše škole, 11. i 12.11. 2018., sukladno dogovoru ravnatelja sedme i naše gimnazije. Također u organizaciji smo dobili pomoć i od debatnog kluba sedme gimnazije čija je voditeljica, Karla Ćurlić , bivša učenica II.gimnazije.

više


Debatni klub Bušmani ponovno domaćini turnira

Debatni klub Bušmani, osim što je u proteklih godinu dana nastavio nizati uspjehe, će ponovno biti domaćin debatnog turnira u prostorima II. I VII.gimnazije. Turnir se održava 10. i 11. studenog 2018., te je namijenjen za početnike u debati, odnosno učenike koji se debatom bave prvu godinu. U sklopu turnira će se debatirati na tezu Treba zabraniti održavanje međunarodnih sportskih događanja u zemljama u razvoju.  Uz pripremljenu tezu, učenici iz preko 15 različitih debatnih klubova će debatirati i na ad hoc teze za koje će doznati kako glase samo sat vremena prije.

Pozivamo sve zainteresirane učenike da dođu pogledati debate i pogledaju raspored na poveznici: http://hdd.hr/event/newb/


Bušmani osvojili i posljednji turnir u školskoj godini

Nakon što smo u ovoj školskoj godini osvojili sve turnire na kojima smo se natjecali, osim Newb Opena na kojem smo ostvarili drugo ekipno mjesto. Debatni klub Bušmani je zabilježio još jedan osvojeni turnir. Turnir kraja sezone, održan u subotu 27.5.2017. u Zagrebu bio je ad hoc turnir s 3 kola u sklopu kojeg su debatanti za svaku tezu imali 45 minuta pripreme. Ekipa Bušmani 1, ovog puta u sastavu Olje Bošnjak, Vladimire Šuflaj te Sonje Bakote osvojila je turnir kao jedina ekipa bez poraza.

više


Debatni klub Bušmani osvojili peti nacionalni turnir ove školske godine

Bušmani su ovog vikenda, 25.3. - 26.3, sudjelovali na međužupanijskom debatnom natjecanju za kontinentalnu Hrvatsku u kojem je sudjelovalo 77 ekipa, od kojih je čak 10 ekipa Bušmana. U sklopu ovog natjecanja ekipe prolaze eliminacije za državno natjecanje u debati.  I ove godine Bušmani tradicionalno šalju više ekipa. Turnir su osvojili Bušmani 1 s učenicima Marijom Jarnjak, Igorom Frasom i Lovrom Matićem. Deseto mjesto izborili su Bušmani 2  u sastavu:  Alma Džafić, Iva Šimundić i Kaja Terze te tako i oni osigurali plasman na državno natjecanje.

Turnir smo osvojili i individualno, te je Marija Jarnjak prva govornica turnira, dok je Igor Fras treći govornik turnira, a Alma Džafić deseta, uz Lovru Matića na četrnaestom mjestu i Ivu Šimundić na petnaestom mjestu. Tim uspjehom smo jedini klub koji ima toliki broj učenika u prvih 15 govornika. I ostale ekipe Bušmana su ostvarile zavidne rezultate (8 ekipa završilo je turnir u prvih 30 ekipa).

Drugoplasirana ekipa je Hermes Alfa, iz Klasične gimnazije, dok je trećeplasirana ekipa Sagitto 2 iz V.gimnazije.


Bušmani s debatnom reprezentacijom nastavljaju nizati uspjehe

Učenici Marija Jarnjak, Alma Džafić i Igor Fras koji su uz debatiranje za Bušmane i članovi hrvatske debatne reprezentacije, idu na Svjetsko debatno prvenstvo koje će se održali na Baliju ovoga ljeta.

Na debatnom turniru u Pragu koji se održao od 17. do 20. veljače 2017. godine plasirala se sa kolegama iz slovenske debatne reprezentacije u finale. U finalu je pobijedila danska reprezentacija, a Marija Jarnjak osvojila je drugo ekipno mjesto.

Na debatnom turniru u Ljutomeru, Slovenija, koji se održao od 8. do 12. ožujka Marija Jarnjak osvojila je turnir s hrvatskom debatnom reprezentacijom te treće individualno mjesto.

više


Debani klub Bušmani osvojio treći turnir ove školske godine

U subotu, 28.1.2017. se održalo prvo izdanje turnira Križanićeve debatiraju kojem je domaćin bila II. gimnazija.

Bušmani su osvojili turnir ekipno s ekipom Bušmani 1 u sastavu Marija Jarnjak, Lovro Matić i Igor Fras, dok je Alma Džafić turnir osvojila individualno.

Igor Fras je bio drugi govornik turnira, Marija Jarnjak treća, a Lovro Matić četvrti, a Sonja Bakota deseta. Ekipa Bušmani 6 u sastavu Sonja Bakota, Olja Bošnjak i Tomislav Benčić su zasjeli na deseto ekipno mjesto.

više


BUŠMANI OSVOJILI DRUGI TURNIR I TREĆE FINALE OVE ŠKOLSKE GODINE

Bušmani nastavljaju nizati odlične rezultate u Hrvatskoj i Njemačkoj. Debatni klub Bušmani je sudjelovao na Newb turniru za početnike u debati s najviše prijavljenih ekipa,

Istovremeno, Bušmani Marija Jarnjak i Igor Fras su sudjelovali na međunarodnom turniru u Hamburgu s hrvatskom debatnom reprezentacijom, a sudjelovali smo i na Rijeka Openu.

više


Suradnja Bušmana i Grafičke škole

Debatni klub Bušmani je debatirao prezentacijsku debatu u Grafičkoj školi u Zagrebu kako bi još jednom omogućio širenje mreže debatnih klubova. Učenici Ana Brundić, Ana-Marija Tucak, Iva Križanac, Lovro Matić te Alma Džafić i Lana Pribolšan su debatirali na tezu "Ovaj dom smatra da bi profesori trebali bili plaćeni sukladno uspjehu svojih učenika". Osim debate, učenici su bili i u razgledu Grafičke škole te vidjeli grafički, video, audio i tiskovni studio. te Muzej Grafičke škole.


DEBATNI KLUB BUŠMANI PONOVNO OSVOJIO TURNIR

Debatni klub Bušmani nastavlja nizati pobjede i uspjehe i u školskoj godini 2016/2'17. Sudjelovao je sa 5 ekipa na Otvorenom turniru grada Zagreba 1. i 2. listopada. Turnir je bio namijenjen za debatante nastavljače te su Bušmani 1, u sastavu Marije Jarnjak, Igora Frasa i Lovre Matića osvojili turnir, dok je Marija Jarnjak proglašena najboljom govornicom turnira, Igor Fras je bio drugi individualni govornik, a Lovro Matić osmi.

više


Debatni klub "Bušmani"

Debatni klub „Bušmani“ jedan je od klubova sa najduljom tradicijom u Republici Hrvatskoj (postoji još od 1999. godine) te je svakako jedan od najuspješnijih. Klub trenutno broji 37 članova, a vode ga bivši učenici II. gimnazije, nekada uspješni debatanti a sada suci i voditelji Hrvatskog debatnog društva, Gabrijela Martić i Manuel Kralj. Kada bi se krenuli nabrajati zapaženi rezultati kluba unazad par godina, bio bi to poduži niz, ali svakako valja istaknuti par rezultata koje je klub postigao u zadnje dvije godine.

Od zapaženih rezultata na nacionaloj razini treba spomenuti 2. ekipno mjesto na državnom natjecanju 2013. godine, te 1. i 8. individualno mjesto na istome; kao i 5. te 6. ekipno mjesto na državnom natjecanju 2014. uz 1., 2., 9. te 10. individualno mjesto. Također, Bušmani su prošle godine odnijeli 1. i 3. mjesto na međužupanijskom natjecanju. Osim međužupanijskih i državnih natjecanja, Bušmani sudjeluju i na mnogo drugih turnira u tijekom godine, na kojima su gotovo uvijek među najviše rangiranim ekipama s najbolje ocijenjenim govornicima. Osvojili smo prvo mjesto na još 2 debatna prošle godine, od kojih je finale jednog bilo „bušmansko finale“ kada su dvije najbolje ekipe bile one iz istog debatnog kluba ( jedinstven slučaj u povijesti debatnih natjecanja). Sudjelovali smo na debatnim turnirima diljem Hrvatske ( poput Rijeke, Kastva, Buzeta, Splita, Varaždina…).

Naši debatanti aktivni su i na međunarodnom polju, pa su tako sudjelovali na međunarodnim turnirima u Zagrebu,Ivančnoj Gorici ,Kranjskoj Gori, Bratislavi , Pragu, Skopju i Mostaru od čega su u Zagrebu 2013. i bili pobjednici natjecanja ekipno i individualno, a 2014. bili polufinalisti uz 5. individualno mjesto. Trenutno se naši članovi vrijedno pripremaju za nastup na iznimno jakom turniru u Ljutomeru. Također, od aktualnih 11 članova Hrvatske debatne reprezentacije koja će ove godine slati izaslanstvo na Svjetsko debatno prvenstvo u Singapur, čak 6 čine članovi našeg kluba. U sklopu reprezentacije naši su debatanti gostovali na turniru u Ivančnoj Gorici gdje su ostvarili 2., 4., 5. i 6. ekipno te 3. individualno mjesto.

Kroz svoj rad u Hrvatskom debatnom društvu, organizaciji koja se bavi promoviranjem debate diljem Hrvatske na osnovnoškolskoj te srednješkolskoj razini, naši članovi redovito surađuju s mnogim nevladinim udrugama, pa su tako sudjelovali u projektima vezanima za izgradnju golf terena na Srđu te pitanje manjina u Vukovaru, a i na međunarodnim projektima u Poljskoj i Njemačkoj. Također, pobjedom na prednatjecanju Euroscola 2013. godine, Bušmani su dobili čast predstavljati Republiku Hrvatsku u jednodnevnoj simulaciji rada Europskog parlamenta u Strasbourgu. Uz sve to, česti smo gosti raznih javnih debata i diskusija, pa smo tako gostovali u Uredu pravobraniteljice za djecu, a debatirat ćemo i u Hrvatskom Saboru.

Debatanti Bušmana uvijek su gladni novih uspjeha, ali prvenstveno novih poznanstava, prijateljstava i iskustava; i pozivamo svakoga tko se želi pridružiti našem debatnom klubu i biti dio svega navedenoga da to svakako učini!

 
     

 

 
II. gimnazija, Križanićeva 4, Zagreb, Hrvatska / web dizajn Alan Budisavljević 2010.