Dvije ekipe II. gimnazije plasirale su se u II. krug Statističke olimpijade!

Ekipa Tri smjera u sastavu: Ines Berčuk, Pala Bokić Likó i Katarina Buchberger te ekipa Laseri1 u kojoj su Sara Ivančević, Lara Hagenauer i Iva Pištelek sve iz 1.e razreda izborile su plasman u drugi krug Statističke olimpijade!

Državni zavod za statistiku uz posebno pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja ove godine je prvi put organiziralo „Statističku olimpijadu“ čiji je cilj promicanje statističke pismenosti među srednjoškolcima i odabir ekipe koja će predstavljati Hrvatsku na Europskom statističkom natjecanju. Ekipe se natječu u dvije kategorije: 1. i 2. razred ili 3. i 4. razred srednje škole.

Na Statističku olimpijadu prijavilo se 517 ekipa, a prolazak u drugi krug natjecanja među 54 najbolje ekipe 1. i 2. razreda izborile su i dvije ekipe II. gimnazije!

Nacionalna faza natjecanja sastoji se od dva kruga natjecanja. U prvom krugu ekipe rješavaju tri ispita: ispit iz općeg znanja,  ispit iz korištenja izvora službenih statističkih podataka (DZS i Eurostat) i ispit iz razumijevanja statističkog teksta. U drugom krugu natjecanja ekipe trebaju analizirati podatke iz jednoga statističkog istraživanja i napraviti prezentaciju po strogo zadanim kriterijima.

U europskoj fazi Statističke olimpijade mogu sudjelovati pobjedničke ekipe i dvoje finalista iz obje kategorije nacionalne faze. Zadatak u europskoj fazi priprema je videa na temu "Zašto je službena statistika važna u našem društvu?"

Čestitamo djevojkama iz 1.e zazreda na postignutim rezultatima te im želimo uspjeh na daljnjem natjecanju!