UČENIČKO PUTOVANJE U BERLIN, 19. do 22. STUDENOG 2016. GODINE


Na dalek put prema Berlinu, glavnom gradu Republike Njemačke i svjetskoj metropoli, uputilo se šesnaestero učenica i učenika trećih razreda (3.b i 3.c) u pratnji profesorice Mie Vrbanac Užarević. Većina učenika pohađa Nastavu za Njemačku jezičnu diplomu, no pridružili su nam se i učenici zainteresirani za njemački jezik i kulturu koji nisu dio tog programa.

Putovanje je zamišljeno kao upoznavanje učenika s poviješću Berlina u 20. stoljeću, s njegovom ulogom u Drugom svjetskom ratu i u Hladnom ratu, kada je bio glavni grad Njemačke demokratske republike. Učenici su imali priliku sami sudjelovati u kreiranju programa puta, te su se više puta sastajali kako bi raspravili što točno žele vidjeti i iskusiti u Berlinu

Ne manje važna komponenta putovanja bio je boravak na njemačkom govornom području i implementacija naučenog u stvarnim situacijama. Učenici su se uistinu iskazali i odlično su se snalazili! Čak smo dobili pohvale i od službenog vodiča Gorana Borčića koji je istaknuo kako je program bio odlično osmišljen i primjeren dobi i interesima mladih ali i dalje s uvidom u povijest i kulturu.

U Berlinu smo posjetili sve važne znamenitosti, od Brandenburških vrata do Potsdamskog trga i Olimpijskog stadiona, mnogo smo hodali ali i koristili besprijekorni javni prijevoz, što je također bio poseban doživljaj. Također smo obišli muzeje Topografija terora (muzej posvećen njemačkim zločinima u Drugom svjetskom ratu), Trabi muzej (duhoviti muzej posvećen najpoznatijem automobilu Njemačke demokratske republike), kupolu Reichstaga (pravo arhitektonsko čudo s pogledom na Berlin od kojeg zastaje dah), Muzej DDR-a (nevjerojatno zabavan interaktivni muzej posvećen svim segmentima života u DDR-u) te Berlinski podzemni svijet (tura po protuavionskim skloništima iz Drugog svjetskog rata popraćena vrlo upečatljivim pričama vodiča koji je s majkom na svoj prvi rođendan preživio bombardiranje Berlina od strane 1500 američkih letećih tvrđava).

Osim muzeja, uživali smo i u malo drugačijem razgledu poznatog Kreuzberga, koji nam je priredila Sara Nardelli, austrijska pjevačica i radnica u filmskoj industriji, koja već tri godine živi u Berlinu. Saznali smo ponešto o povijesti te znamenite četvrti u kojoj su u početku živjeli gotovo isključivo turski imigranti, da bi se kasnije pretvorila u umjetničku, boemsku i, naposlijetku, hipstersku četvrt.

Sve u svemu, putovanje je bilo vrlo poučno, lijepo i opušteno. Svi smo se vratili puni dojmova, a vjerujem i planova za ponovni posjet ovom nevjerojatnom gradu grubog ali neodoljivog šarma.