II. gimnazija
Križanićeva 4, Zagreb
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

Knjižnica

GLOBE

Erasmus+

eTwinning

Njemačka jez. diploma

Japanski

Talijanski jezik

Engleski jezik

Građanski odgoj

 

 
 
 
 
 

DOPING

Natjecanja

Bušmani

Sportska stranica

Psihologija

Fakultat.  informatika

Informatika

Povijesna grupa

Volonteri

 
 
 
     
 

Discovering Science and Maths through cooking - STEMcooking


eBook s mini-projekatima, učeničkim pokusima i istraživanjima

Školske godine 2017./18. naša se škola uključila u svoj prvi Erasmus+ KA2 projekt naziva Discovering Science and Math through cooking (STEMcooking). Cilj projekta bio je poboljšati znanja i vještine učenika u STEM području te ojačati zanimanje učenika za STEM koristeći situacije s kojima se učenici susreću u vlastitom kućanstvu.

Tijekom dvije školske godine trajanja projekta (2017./18. i 2018./19.) učenici su, surađujući s učenicima drugih zemalja, izveli brojna istraživanja te samostalnim otkrivanjem odgovorili na različite izazove koje su u projektnim zadacima pred njih postavili njihovi nastavnici. Neke od mini-projekata, učeničkih pokusa i istraživanja naše profesorice su objedinile u eBook-u kako bi pomogle svojim kolegama, inspirirale ih, ohrabrile u kreativnosti te pokazale kako je učenje moguće i na malo drugačiji način.

Skenirajte kod u nastavku kako bi pregledali eBook.


Završni sastanak projekta STEMcooking u Plasenciji u Španjolskoj

U sklopu Erasmus+ projekta Discovering Science and Math through cooking (STEMcooking) održan je završni sastanak nastavnika u razdoblju od 26. do 28.6.2019. u Plasenciji u Španjolskoj.
Na sastanku su sudjelovali nastavnici, predstavnici partnerskih škola (Irske, Francuske, Španjolske i Hrvatske), a u ime II. gimnazije profesorice Adriana Ivandić i Ivana Fundurulić.
Na sastanku su dogovorena završna zaduženja koja je potrebno izvršiti za uspješan završetak projekta, te je napravljena završna evaluacija projekta.

više


Završni sastanak Erasmus+ projekta

Završni sastanak za roditelje i učenike sudionike Erasmus+ projekta Discovering Science and Math through cooking održan je 16. svibnja 2019. godine. Roditeljima su predstavljene sve aktivnosti koje su provedene tijekom dvije godine.

Nazočni roditelji su izrazili zahvalnost svima koji su sudjelovali u provedbi projekta. Naglasili su da su takvi projekti izvrsna prilika za djecu da se upoznaju s obrazovnim sustavima drugih zemalja, poboljšaju znanje iz ICT i STEM područja te poboljšaju svoje jezične komunikacijske vještine.

više


Četvrta mobilnost učenika u Španjolskoj u sklopu Erasmus+ projekta

U sklopu Erasmus+ projekta „Discovering Science and Math through cooking“ održana je i posljednja, četvrta mobilnost učenika u Španjolskoj u razdoblju od 29. travnja do 3. svibnja 2019. Na posljednjoj mobilnosti sudjelovalo je šest učenica naše škole u pratnji profesorica Fundurulić, Ivandić i Velički. Tijekom mobilnosti sudionici su imali priliku sudjelovati na festivalu znanosti F-STEAM Plasencia, usporediti obrazovni sustav dviju zemalja i posjetiti znamenitosti grada Plasencie i okolice. U nastavku pročitajte dojmove učenice Nike Miladin.

Fotogalerija


Međunarodni festival znanosti F-STEAM

Profesorice Fundurulić i Ivandić će s radionicom STEMcooking glowing food sudjelovati na međunarodnom festivalu znanosti F-STEAM koji će se održavati u Plasenci u Španjolskoj u razdoblju od 30. travnja do 2. svibnja 2019.

Detaljan program ovog festivala možete pronaći u nastavku. i na službenoj web stranici.

Program festivala


Festival znanosti

 

Učenice K. Križan i H. Jurić Fot, sudionice projekta Discovering Science and Math through cooking, sudjelovale su na Festivalu znanosti s radionicom STEMcooking glowing food pod mentorstvom profesorica Ivandić i Fundurulić.

Sudionici su imali prilike pripremati bezalkoholne koktele, namaze i kokice koje svijetle pod UV lampom. Kako je to izgledalo na radionici pogledajte na fotografijama.

Fotogalerija


Francuska mobilnost

U sklopu Erasmus+ projekta „Discovering Science and Math through cooking“ održana je treća mobilnost učenika u Francuskoj u razdoblju od 7. do 14. listopada 2018. Na trećoj mobilnosti sudjelovalo je sedam učenica naše škole u pratnji profesorica Blagović, Fundurulić i Velički. U ovoj mobilnosti osim naših učenika sudjelovalo je još 7 učenika iz Španjolske i 6 učenika iz Irske, te domaćini iz Francuske. Kao i svaka do sad provedena mobilnost i ova je na naše učenike ostavila dubok dojam. U nastavku pročitajte dojmove učenice 4.b razreda, Mirne Škalfa.


Erasmus + projekt STEM cooking: Mobilnost u Hrvatskoj

U sklopu Erasmus+ projekta „Discovering Science and Math through cooking“ konačno je došao red i na Hrvatsku kao domaćina mobilnosti. U razdoblju od 15.4. do 21.4.2018. učenike iz Irske, Španjolske i Francuske ugostilo je 18 učenika naše škole. U mobilnosti je sudjelovalo i po dvoje profesora iz partnerskih zemalja te naše profesorice Blagović, Fundurulić i Velički. Tekst Lucije Marušić, pročitajte ovdje.

Fotogalerija


Radionica STEMcooking MakeyMakey Lab na Festivalu znanosti

Na ovogodišnjem Festivalu znanosti sudjelovat će i učenici sudionici projekta Discovering Science and Math through cooking. Tim od 6 učenika iz sve četiri zemlje vodit će u sklopu Festivala znanosti radionicu STEMcooking MakeyMakey Lab kroz koju će se sudionici upoznati s načinom rada jednostavnog, ali interesantnog uređaja još nepoznatog na našem području.

Makey Makey je inovacijski alat u obliku igračke koji omogućava spajanje svakodnevnih stvari na računalne programe. Koristeći sklopovsku pločicu, mini krokodilke i USB kabel, uređaj zatvara strujni krug i računalu šalje signal u obliku klika tipke na tipkovnici ili klika na mišu. Ova funkcija omogućava uređaju rad s bilo kojim računalnim programom ili web stranicom koja prima ulazne signale s tipkovnice ili miša.

Kroz ovu radionicu sudionici će naučiti osnove programiranja koristeći uređaj MakeyMakey i program Scratch. Naučit će kako napraviti računalnu igru i animaciju, kako naučiti voće da svira i pjeva, te izraditi interaktivni plakat. Ova će radionica kod sudionika potaknuti kreativno i sustavno razmišljanje, te razviti njihove suradničke vještine. Sve u svemu, biti će zanimljivo, ali i poučno!

Učenici koji će održati radionicu su:

Nika Horvat i Lea Radočaj, II. gimnazija, Hrvatska,

Donal Brennan i Peter Kyselica, Killoglin Community College, Irska,

Julio Calle Plata i Sara Rodríguez González, IES Gabriel y Galán, Španjolska,

Thomas Bertschy i Lory Melin, Lycée Chrestien de Troyes, Francuska.


Posjet učenika i profesora iz partnerskih zemalja u sklopu Erasmus+ projekta

Erasmus + projekt Discovering Science and Math through cooking u razdoblju od 15. 4. do 21. 4. 2018. proći će kroz za nas najzahtjevniju, ali i najzanimljiviju fazu. Naime, u tom razdoblju našu školu posjetit će učenici i profesori iz partnerskih zemalja.
Na ovoj mobilnosti sudjelovat će 24 učenika naše škole u pratnji profesorica Ivandić, Blagović, Velički i Fundurulić, te 6 profesora i 19 učenika iz partnerskih zemalja. Tijekom mobilnosti sudionici će imati priliku sudjelovati u zanimljivim projektnim aktivnostima, posjetit će tvornice Kraš i Vindiju, predstaviti unaprijed pripremljene mikroprojekte, razgledati laboratorije i sudjelovati na predavanjima na Prehrambeno–biotehnološkom fakultetu.

Svoje znanje iz prirodnih predmeta učenici će imati priliku pokazati tijekom školskog festivala znanosti, a za to vrijeme će profesori sudjelovati u zanimljivoj radionici sa svrhom razvoja i modernizacije metoda poučavanja.

Naši će učenici dobiti priliku da se iskažu kao vrsni domaćini i vodiči jer će svoje kolege povesti u razgledavanje znamenitosti grada Zagreba, parka prirode Medvednica i dvorca Trakošćan.Kao dio mobilnosti predviđeno je sudjelovanje učenika i na Festivalu znanosti. Naime, tim od 6 učenika iz sve četiri zemlje vodit će u sklopu Festivala znanosti radionicu STEMcooking MakeyMakey Lab kroz koju će se sudionici upoznati s načinom rada jednostavnog, ali interesantnog uređaja još nepoznatog na našem području.


Prva mobilnost učenika u Irskoj

U sklopu Erasmus+ projekta „Discovering Science and Math through cooking“ održana je prva mobilnost učenika u Irskoj u razdoblju od 21.1. do 27.1.2018. Na tu prvu mobilnost otputovalo je šestero učenika naše škole u pratnji profesorica Blagović i Velički. U ovoj mobilnosti osim naših učenika sudjelovalo je još 8 učenika iz Španjolske i 6 učenika iz Francuske, te domaćini iz Irske. Svi su se vratili s lijepim uspomenama i obogaćeni novim spoznajama. U nastavku pročitajte dojmove učenice 2.b razreda, Nike Horvat.

Fotogalerija


Nagrada za najbolji logo

Logo učenice 2.B razreda, Inje Munić odabran je za službeni logo projekta STEMcooking. Inja je danas nagrađena poklon bonom u vrijednosti 700 kn za ovaj sjajan rezultat. Još jednom čestitamo Inji.


Odabran najbolji logo projekta Discovering Science and Math through cooking

Završeno je glasanje za službeni logo projekta Discovering Science and Math through cooking. S ponosom javljamo da je logo naše učenice Inje Munić odabran za najbolji logo.

Bravo Inja!


Natjecanje za najbolji logo Erasmus+ projekta "Discovering Science and Math through cooking".

Naši se učenici ovih dana aktivno pripremaju za prvu mobilnost u Irsku. Pripreme uključuju osmišljavanje izazova kojima će potaknuti učenike drugih škola da iskoriste namirnice iz kuhinje i pomoću njih objasne neke temeljne kemijske procese.

S nestrpljenjem iščekujemo rezultate natjecanja za najbolji logo koji će postati službeni logo projekta. Od radova naših učenika u finalni krug ušla su 4 loga i to od učenica Barbare Singer, Lucije Kurtović, Inje Munić i Tare Hamin. Izgled svih finalnih loga možete vidjeti u nastavku. Našim učenicama želimo puno uspjeha!


Održan sastanak za roditelje učenika koji sudjeluju u Erasmus + projektu

U petak, 6. listopada 2017. s početkom u 20.00 sati održan je roditeljski sastanak za roditelje učenika koji sudjeluju u Erasmus + projektu "Discovering Science and Math through cooking". Uz projektnu koordinatoricu, Adrianu Ivandić, sastanku su nazočile profesorice Ivana Blagović, Ivana Fundurulić i Eva Velički te učenici koji su odabrani za sudjelovanje na projektu. Od ukupno 57 prijavljenih učenika na projektu će sudjelovati 25, a odabrani su na temelju rezultata dva kruga natjecanja tijekom kojih su ispitane njihova brzina, kreativnost, informatičke i jezične kompetencije. Roditelji su upućeni u sve aktivnosti koje će se provoditi te su upoznati s pravima, mogućnostima, obavezama i dužnostima učenika. Zahvaljujemo svim roditeljima na prisustvovanju sastanku!


Uvodni sastanak korisnika programa Erasmus +, KA2

27. rujna 2017. je u hotelu Dubrovnik održan Uvodni sastanak korisnika programa Erasmus +, KA2. Na sastanku je sudjelovala i koordinatorica našeg projekta Discovering Science and Math through cooking, prof. Adriana Ivandić. Tijekom sastanka sudionici su imali priliku pobliže se upoznati sa svim ugovornim obvezama i financijskim aspektima provedbe projekta.

više


Prvi transnacionalni sastanak u sklopu Erasmus + KA2 projekta

U sklopu Erasmus + KA2 projekta „Discovering Science and Math through cooking“ održan je prvi transnacionalni sastanak u španjolskom gradiću Plasencia.

Na sastanku su sudjelovali profesori iz svih partnerskih zemalja (Francuske, Irske, Hrvatske i Španjolske). Sastanak je održan u školi I.E.S. Gabriel y Galán tijekom kojeg su dogovorene sve aktivnosti provedbe projekta u sljedeće dvije godine.

Našu školu predstavljale su koordinatorica projekta Adriana Ivandić i prof. engleskog jezika Eva Velički.

više


Projekt "Discovering Science and Maths through cooking - STEMcooking"

U rujnu ove godine našoj školi odobren je projekt „Discovering Science and Maths through cooking - STEMcooking“ u okviru programa Erasmus+: Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva samo za škole.

Projekt traje od 1. rujna 2017. do 31. kolovoza 2019., a njegova ukupna vrijednost iznosi 112713 eura.

Škole partneri:

više

 
     

 

   
II. gimnazija, Križanićeva 4, Zagreb, Hrvatska / web dizajn Alan Budisavljević 2010.